A legjobb karácsonyi vásárok, 2. rész

A legjobb karácsonyi vásárok, 2. rész


Karácsonyi dallamok, korcsolyázás, sült gesztenye illat, forralt bor és gyönyörű, egyedi ajándékok – ez van Berlinben, Budapesten, Prágában, Strasbourgban és még sok más városban. Az angol "The Times" összeállított egy listát arról, hogy 2023-ban mely európai karácsonyi vásárok a legjobbak. Ezt a listát három részben mutatom meg most; itt van a második rész. De mindenekelőtt:


KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!

 

9. Bohémia, Csehország 

2023. november 24. - 2024. január 1.

Karácsonyi vásári standok a csehországi Cesky Krumlov téren. A fotó forrása: Alamy

 

Akik nem annyira szeretnének a nyüzsgő Prágába utazni, de a karácsonyi fények és díszek megtekintése vonzza őket az ünnepi szezonban, azoknak érdemes elutaznia a dél-csehországi városokba is, Ceske Budejovice és Cesky Krumlov felé, ahol megtalálhatják Európa két leghangulatosabb karácsonyi vásárát. A gótikus és klasszikus építészetet ötvöző Ceske Budejovice városközponti tere pezsgő piaci hellyé válik ilyenkor, ahol főként fajátékokat, karácsonyi díszeket és fűszeres forralt bort árulnak. Cesky Krumlov pedig olyan, mint egy Disney mese, érintetlen és egy barokk, romantikus megjelenésű kastély áll a téren, amelytől nem messze vásáros bódék várják a látogatókat, csillogó karácsonyi díszekkel és szép, színes fényekkel. A levegőben pedig frissen elkészített sütemények, és grillkolbászok illata száll.

 

10. Bécs, Ausztria 

2023. november 11. - 2023. december 23. (de van olyan bécsi karácsonyi vásár, ami 2024. január 4-ig látogatható.)

Karácsonyi vásár a bécsi Stephansplatz téren. A fotó forrása: Getty Images

 

Fényekben világít Bécs városa, havas utcákon végigsétálva látjuk a hatalmas paloták feldíszített külső falait, a csodálatos Habsburg épületek tetejéről pedig jégcsapok lógnak le. A város minden része ünnepi díszben pompázik ebben az időszakban. Bécs városának vannak a legrégebbi karácsonyi vásárai. Több bécsi téren is megrendezésre kerül egy-egy vásár. A Mária Terézia téren van a legnagyobb, ez olyan, mint egy „karácsonyi falu”, s a háttérben a Természettudományi Múzeum helyezkedik el. De említhetném a Schönbrunn Kastélynál lévő karácsonyi vásárt, vagy akár a Múzeum negyedben a modern téli vásárt. Aki hagyományos bécsi karácsonyi vásárra vágyik, annak érdemes ellátogatni a város főterére, a Rathausplatz-ra. Egyébként itt állítják fel a város legnagyobb, kivilágított karácsonyfáját is. A felállított standokon hagyományos fajátékokkal és kézműves árukkal, például kézzel készített szappanokkal várják a látogatót. Aki fázik, egy bögre forralt borral melegedhet fel, miközben a szabad levegőn a sült gesztenye és a frissen sült perec illata terjed.

 

11. Koppenhága, Dánia  

2023. november 17. - december 31.

Nyhavn karácsonyi vásár Koppenhágában. A fotó forrása: Getty Images

 

Sokak szerint a koppenhágai vásárok a leghangulatosabbak, így egyáltalán nem meglepő, hogy felkerültek a legszebbek és legjobbak listájára. A karácsonyfák, a dekorációk és a fények üde színfoltjaik a város összképének. Standjaik fajátékokat, kerámiákat, különböző díszítőelemeket és kötöttáru termékeket kínálnak. A városközpont számos vásárnak ad otthont, de Koppenhága két legszebb karácsonyi vására a Tivoli Gardens, és a Nyhavn. A kalandra vágyók korcsolyázhatnak, akik pedig inkább nyugalmat szeretnének, felülhetnek az óriáskerékre, így fentről gyönyörködhetnek a tájban. A helyi specialitás a fahéjas forralt bor, vagy helyi nevén glogg, és a karamellizált mandula.

 

12. Tallinn, Észtország

2023. december 1. - 2024. január 8.

Karácsonyi vásár Tallinnban. A fotó forrása: Getty Images

 

Nemcsak a listán szereplő vásárok között, de az összes európai vásár között a tallinni tart a leghosszabb ideig nyitva. Zenés karácsonyi műsorainak köszönhetően az egyik legjobb karácsonyi vásár Európában, ahol a helyiek a turistáknak szívesen mutatják meg az ország hagyományait. Megismerhetjük a helyi észt karácsonyi zenéket, és a tánccsoportokat. Standjai a szemeket gyönyörködtető középkori városának szívében találhatók, a városháza előtti területen. Itt helyezkedik el a legnagyobb karácsonyfa is, amit 1441 óta a városháza előtt állítanak fel. 60 fabódéban várják a látogatót kézzel készített koszorúkkal, helyi művészeti és kézműves termékekkel, édességekkel, mézes és báránybőr szőnyegekkel. Rénszarvasszánon ide érkezik a Mikulás is, aki a gyerekeket várja az ünnepségen.

 

13. Brüsszel, Belgium

2023. november 24. - december 31.

Karácsonyi vásár a brüsszeli Marché aux Poissons-ban. A fotó forrása: Alamy

 

Karácsony előtt Brüsszel rendkívül jó hangulatú város. Habár a Grand Place, vagyis a Grote Markt egész évben ragyogó, de az ünnepi szezon alatt még pompásabb, hiszen az épületeken fények mutatják az utat. Az utcákon mindenhol standokat találunk ebben az időszakban, ahol különböző helyi különlegességeket, ajándékokat is vásárolhatunk. Az evésre, ivásra vágyóknak érdemes megkóstolni a helyi finomságokat, a belga csokoládét, és a gofrit, vagy a forralt bort és a belga sört. Jégpályákat tettek ki a korcsolyázásra vágyóknak és curlingpályát helyeztek el a Place De Brouckère és a Bois de la Cambre területén. Minden évben van egy nagy óriáskerék Marché aux Poissonban. A Place Sainte-Catherine-en körhinták vannak gyerekek számára. Az egész városközpont olyan, mint egy szórakoztatóközpont, ahol kicsi és nagy egyaránt megtalálja a kedvére való tevékenységet.

 

14. Bázel, Svájc      

2023. november 23. - december 23.

Karácsonyi vásár a bázeli Munsterplatzon. A fotó forrása: Alamy

 

A bázeli karácsonyi vásár Svájc legnagyobb és legszebb vására. 160, aprólékosan berendezett standjával a kulináris csodák széles skáláját kínálják a látogatók számára, a kolbásztól kezdve a helyi csavart mézeskalácson, a Basel Lackerliten át a puncsig minden megtalálható itt. A vásár két részre van osztva: a Barfuserplatzon és a Munsterplatzon várják az érdeklődőket. A Barfuserplatzon kézműves áruk, például kézzel készített fajátékok, ékszerek, betlehemek várnak mindenkit, míg a Munsterplatz mesebeli erdeje szórakoztató ünnepi programokat kínál a csecsebecse-készítő műhelyektől a mézeskalács-díszítésig.

 

15. Edinburgh, Skócia

2023. november 17. - 2024. január 6.

Karácsonyi vásár Edinburgh-ban. A fotó forrása: Alamy

 

A bolygó egyik legszebb városa Edinburgh, de a téli hónapokban még inkább ragyog. Edinburgh kicsiknek és nagyoknak egyaránt készül mesebeli programokkal. A gyerekeknek szánt karácsonyi vásár a Mikulásföld része, a Mikulás-barlang pedig kiváló élmény lehet. Jégpálya, vásári túrák, mint például a hatvan méter magas Star Flyer; a karácsonyfa labirintusában elrejtett manók műhelye, speciális vetítések, előadások, és helyi tehetségeket bemutató műalkotások szórakoztatják a látogatót. A forralt bor mellett a jó skót whisky is népszerű az ünnepi szezonban. A városban ünnepiesen feldíszített bárokkal, szórakoztató műsorokkal és utcai karácsonyi partikkal várják a szórakozni vágyókat. Sötétedés után pedig nagy élmény lehet a Királyi Botanikus Kert, ahol fűszerezett almabort lehet inni, miközben a karácsonyi megvilágításban gyönyörködhetünk.

 

16. Gdansk, Lengyelország

2023. december 2. - december 23.

A gdanski karácsonyi vásár. A fotó forrása: Getty Images

 

A gdanski karácsonyi vásárt egy varázslatos téli csodaországnak is nevezhetjük, amit ha egyetlen szóval akarnánk jellemezni, akkor a romantikus szó lenne az. A történelmi városközpontban található vásárban minden egyes sarkon a romantika árad, még egy olyan helyet is kialakítottak a területen, ahol a szerelmesek a fagyöngy alatt megcsókolhatják egymást, hogy hosszú ideig, vagy akár örökre együtt maradjanak. Ezen a vásáron manók vonulnak fel, láthatunk beszélő jávorszarvast, Hókirálynőt, énekeseket, a körhintán pedig mesés élményekben lehet részünk. A standokon ékszereket, kerámiákat, ruhákat, például sapkát és kötöttáru termékeket kínálnak a látogatók számára, a hagyományos lengyel konyha mellett pedig más nemzetek finomságait is kipróbálhatjuk, így például az elzászi palacsintát, a görög bougatsát és a spanyol churrost is. Egy bögre forró csokoládé, forralt sör vagy aromás forralt bor pedig még inkább ünnepi hangulatba hoz minket.

 

További karácsonyi érdekességért, történetért látogass el Ünnepek Világa magazinunkra is, ahol nemcsak a karácsonyt, de más ünnepeket is ünneplünk.

 

Forrás:

thetimes.co.uk

Felső kép: karácsonyi vásár / pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »