2022-ben is keresik a legjobb vadfotósokat

2022-ben is keresik a legjobb vadfotósokat


Hamarosan zárul a jelentkezési határidő az első témakörre!!!

Akik ismernek, jól tudják, hogy a fotózás mindig is nagyon közel állt a szívemhez. Amikor képeket keresek egy-egy írásomhoz, akkor gyakran több időt töltök a megfelelő kiválasztásával, mint a cikk megírásával. Hiszem, hogy egy jó fotó megmenthet egy rossz írást is akár. Mivel időnként én magam is a kamera mögé állok amolyan hobbifotósként, tudom, hogy egy tökéletes alkotás elkészítése milyen kemény munkával jár. Néha egy jó fotóra órákat, napokat, heteket, de talán még hónapokat is várni kell. De mindig megéri...

Többek között ezért is szeretem a szeptembertől egészen januárig tartó időszakot, amikor egymást érik a Fotópályázatok, mi pedig gyönyörködhetünk a szebbnél szebb alkotásokban, ahol megválasztják a legjobbakat. Ezeken a megmérettetéseken egyre több magyar fényképész is szerephez jut, döntőbe kerül, sőt olykor elnyeri a Legjobb Fotós díját is.

Tavaly, 2021-ben új fotópályázat indult. Ez nem várta meg a szeptembert, nagyjából év elején indították el. A megmérettetésen az Év Legjobb Művészi Vadfotósa címért folyt a verseny, amelyet Rob Read angol természetfotós és író álmodott meg. A neve ismerősen csenghet, mivel Rob Read ötlete volt az évekkel ezelőtt elindított Év Madárfotósa pályázat is. Ez az új pályázat azonban minden eddigitől eltér. Egy évig tart, tíz hónapon keresztül pedig más-más témakörben lehet pályázni.

A jó hír pedig az, hogy 2022-ben ez a fotópályázat újra indul. SŐT! Már jelentkezni is lehet rá!!! Én pedig úgy döntöttem, itt a Színes Világa magazinban egész évben követem a pályázatot, és bemutatom a fotósokat és alkotásaikat. Remélem, sok magyar névvel találkozunk…

 

Mit kell tudni a pályázatról?

Idén egy kicsit átalakult a tavalyihoz képest. Minden egyes kategóriát egyből megnyitottak a jelentkezők számára, így már akár mostantól lehet is feltölteni a képeket, de minden kategóriára csak egy bizonyos ideig lehet jelentkezni. Az egyes kategóriák címeit, téma-ötleteit a zsűri 10 tagjának egy-egy tagja határozza meg.

Az egyes kategóriákban nyertes és díjazott képeket a kategóriaverseny lezárását követő 60 napon belül közzéteszik és megjelenítik a weboldalon; az Arany-, Ezüst-, Bronz- és A Founder's Choice-díjas képek az év nagyszabású WildArt fotósa döntőjére kerülnek, amely díjazottjairól 2022. december 31-ig döntenek az ítészek.

 

Kik a zsűri tagjai?

Nemzetközi, elismert vadfotósokból álló zsűri dönt a képek sorsáról. Művészi színvonalú, kreatív és eredeti megközelítésű fotókat keresnek.

       

Milyen kategóriákban lehet pályázni?

Itt is történt egy kis változás a tavalyihoz képest; 2022-ben az alábbi témákra lehet fényképeket beküldeni:


JANUÁR – "WET"  "NEDVESSÉG". A nevezés 2022. január 31-én zárul. Ebben a cikkben ezt a kategóriát részletezem, mivel a jelentkezés hamarosan zárul.

A WET a kanadai vadfotós, Gail Bisson koncepciója. Ebben a kategóriában olyan képeket keresnek, amelyek a vadon élő állatokat és a vizet sokféle formában tartalmazzák, beleértve a havat és a jeget. A WET azonban nem korlátozódik csak a vízre, és más folyadékokat is tartalmazhat, például egy oroszlán véráztatta arcát egy gyilkosság után – legyen fantáziadús, és mutasson meg a bírálóknak valami látványosat.

Lenti képen a tavalyi ifjúsági versenyzők győztes WET-kategória fotója. Készítette: Koncz-Bisztricz Tamás.

 

 

Forrás: WildArt Photographer of the Year

 

A további hónapok témakörei:

2. FEBRUÁR – "LIGHT" – "FÉNY". A nevezés 2022. február 28-án zárul.

3. MÁRCIUS – "SILHOUETTES" – „SZILUETTEK”. A nevezés 2022. március 31-én zárul.

4. ÁPRILIS – "EYES" – „SZEMEK”. A nevezés 2022. április 30-án zárul.

5. MÁJUS – "BEHAVIOUR" – "VISELKEDÉS". A nevezés 2022. május 31-én zárul.

6. JÚNIUS – "SPACE" – "ŰR". A nevezés 2022. június 30-án zárul.

7. JÚLIUS – "HUMAN NATURE" "EMBERI TERMÉSZET". A nevezés 2022. július 31-én zárul.

8. AUGUSZTUS – "ABSTRACTS" – "ABSZTRAKTOK". A nevezés 2022. augusztus 31-én zárul.

9. SZEPTEMBER – "MONOCHROME" – "MONOKRÓM". A nevezés 2022. szeptember 30-án zárul.

10. OKTÓBER – "COLOUR" – "SZÍN". A nevezés 2021. október 31-én zárul.

 

LEGJOBB PORTFÓLIÓ DÍJ. Ez a kategória a verseny teljes időtartama alatt nyitva marad, 2022. október 31-én zárul, és 10 kép beküldésére vár, amelyek mindegyike a 10 versenykategória valamelyikét képviseli. Az a fotós, aki a zsűri értékelése alapján a legimpozánsabb és legművészibb képsort mutatja be, megnyerheti ezt a díjat. Az OM System (korábban Olympus) a legújabb profi kameraházzal (2022-ben újdonság) és két objektívvel támogatja ezt a díjat, több mint 3500 GBP értékben!

Tavaly Daróczi Csaba nyerte lett a legjobb Portfólió fotós, többek között az alábbi fotójának köszönhetően:

 

 

Forrás: WildArt Photographer of the Year

 

GYŐZTES

Az összes kategória-győztesnek esélye van arra, hogy elnyerje a fődíjat, ami nem más, mint az Év Művészi Vadfotósa megtisztelő cím, emellett 3000 angol font és távcső a Swarovski Optiktól. A kategória-győztesek továbbá kapnak 500 fontot (felnőttek esetében), 50 fontot (fiatal pályázók esetén).

A tavalyi győztes Tökölyi Csaba lett, az alábbi fotójával nyerte el a fődíjat:

                         

 

Forrás: WildArt Photographer of the Year

 

Cél

Minden hónapban egy-egy természetvédelmi projekt számára gyűjtenek adományokat. Ezt a nevezési díjakból finanszírozzák: egy kép beküldéséért 6 fontot (2500 forint) kell fizetnie a pályázónak, de 10 fontért már 5 képet is beküldhet bárki, aki részt szeretne venni.

 

Már most érdemes felkészülni a februári kategóriára!!!

Bár a februári témakörre egészen február utolsó napjáig lehet nevezni, már most érdemes kiválasztani azt a fotót, amivel pályázni szeretnénk. A második témakör a "LIGHT" – "FÉNY". Nevezési határidő pedig: 2022. február 28.

A FÉNY Georgina Steytler ausztrál vadfotós koncepciója. Talán magától értetődőnek hangzik, de hozzáértés és látásmód szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobban használhassuk, és olyan képet alkossunk, amely felkavarja az érzelmeket. A fény a fotózás lényege, és ez a kategória olyan képet keres, amely a legügyesebb és legötletesebb módon mutatja meg a fényt.

 

 

Forrás:

wildartpoty.com

Felső kép: Daróczi Csaba / WildArt Photographer of the Year

Tetszett a cikk?

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »